Yleistä
Potkunyrkkeily eli kickboxing tunnettiin aiemmin nimellä full contact karate ja se sai alkunsa 1970 – luvulla Yhdysvalloissa. Suomeen potkunyrkkeily saapui 1980-luvulla ja Suomen potkunyrkkeilyliitto on perustettu vuonna 1994.
Vaikka potkunyrkkeilyssä yhdistyvät nyrkkeilystä tutut käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat, on se muokkautunut täysin omaksi lajikseen.
Potkunyrkkeilyssä on käytössä vyöarvojärjestelmä ja vyön väri tummenee sitä mukaa kun harrastajan taso nousee. Vyöarvot ovat valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta (Dan). Mustassa lisäksi tasot 2. – 5.dan.
Potkunyrkkeilyottelut
Potkunyrkkeilyä otellaan useilla eri säännöillä kuten Full Contact, Semi Contact, Light Contact, Low Kick ja K1. Suomessa käytössä ovat pääsääntöisesti Full Contact, Low Kick ja K1, painottuen kuitenkin K1 – ottelumuotoon jota myös KBT Kokkolassa harjoitellaan. Lisäksi käytössä ovat ns. noviisi-säännöt joilla pyritään madaltamaan ensikertalaisten kynnystä osallistua potkunyrkkeilyotteluihin.
Suomessa amatööripotkunyrkkeilyottelun pituus on tyypillisesti 3 x 2min ja ammattilaisottelu saattaa kestää jopa 12 x 2min.
Amatööripotkunyrkkeilyottelussa tärkeimpinä tavoitteina on oman koskemattomuuden turvaaminen ja siksi ottelijan puolustustaidon merkitys on kasvanut merkittävästi. Amatööriotteluissa tyrmäykset ovat harvinaisia ja kehätuomarin tärkein tehtävä onkin valvoa ottelijoiden turvallisuutta. Amatööriotteluissa lähdetään siitä, että ottelijoiden taidot vastaavat toisiaan ja epätasaiset ottelut keskeytetään hyvissä ajoin. Myös ikä, paino ja kokemus huomioidaan, kun ottelupareja valitaan. Potkunyrkkeilijän turvallisuus varmistetaan tarkoin säännöin ja kaikilla kilpailijoilla tulee olla lisenssivakuutus ja Suomen Potkunyrkkeilyliiton myöntämä passi.
Harjoittelu
Potkunyrkkeily on äärimmäisen monipuolinen kamppailu-urheilulaji joka haastaa kehon päästä varpaisiin kehittäen voimaa, nopeutta, kestävyyttä sekä kuntoa. Tyypillinen potkunyrkkeilyharjoitus sisältää lajinomaisia harjoitteita ja erilaisia kuntopiirejä lajitaidon sekä lihasvoiman ja –kestävyyden kehittämiseksi. Lajinomaisia harjoitteita ovat mm. hyppynaruilla hyppiminen, varjonyrkkeily, perustekniikka, paritekniikka, välineharjoittelu ja otteluharjoittelu eli ns. sparraaminen. Kuntopiireissä käytetään hyväksi niin oman kehon painoa kuin lisävastuksiakin kuten mm. kuntopalloja ja kahvakuulia.
Oheisharjoitteluista tyypillisimpiä ovat juokseminen sekä erilaiset kuntopiirit ja jossain määrin myös voimaharjoittelu.
Vaikka potkunyrkkeily on perusluonteeltaan täyskontaktilaji jossa kilpaillaan, sopii se monipuolisuutensa vuoksi loistavasti myös kuntoiluun. Ja vaikka KBT Kokkola tarjoaakin halukkaille valmennusta ja mahdollisuutta ottelemiseen jopa kansainvälisellä tasolla, on kuitenkin suurin osa harrastajista mukana kuntoilumielessä. Kaikille harrastajille tarjotaankin haastavat, mukavat ja hikiset treenit tavoitteista riippumatta!
Peruskurssi
Potkunyrkkeilyn harrastaminen aloitetaan peruskurssilla joita KBT Kokkola järjestää kaksi – kolme kertaa vuodessa syksystä kevääseen. Peruskurssi kestää 6 viikkoa, jonka aikana opetellaan potkunyrkkeilyn perustekniikkaa sekä kohotetaan yleis- ja lihaskuntoa. Aikaisempaa kamppailulajitaustaa ei tarvita eikä erityisiä kuntovaatimuksia ole. Peruskurssilla ei oteta kovaa kontaktia ja fyysisissä harjoitteissa parit jaetaan iän, koon ja sukupuolen mukaan. Ikäraja kurssilla on 13 vuotta.
Käytäviä perustekniikoita ovat mm. suorat lyönnit, suorat potkut kuten polvi- ja etupotku sekä kiertävät potkut kuten alapotku ja kiertopotku. Yleis- ja lihaskuntoa kohotetaan erilaisilla jumpilla ja kuntopiireillä, pääasiassa oman kehon painoa hyväksi käyttäen.
Takaamme, että jokainen peruskurssin harjoituksissa säännöllisesti käyvä tulee oppimaan potkunyrkkeilyn perustekniikkaa ja kohottamaan omaa kuntotasoaan huomattavasti!
Peruskurssin jälkeen
Peruskurssi päättyy tyypillisesti vyökokeeseen, jossa harrastajat suorittavat potkunyrkkeilyn keltaisen vyön (5.kyu). Vyökokeen suorittaminen ei ole pakollista eikä sen suorittamatta jättäminen vaikuta harjoitteluun jatkossa.
Peruskurssin jälkeen harjoittelu jatkuu jatkoryhmissä joissa kontakti on edelleen hallittua ja jokainen harjoittelee tasoisensa parin kanssa. Kurssin jälkeen harjoittelu tapahtuu suurimmilta osin kamppailuvarusteilla joihin kuuluvat mm. nyrkkeilyhanskat, säärisuojat, hammassuojat, käsisiteet sekä miehillä alasuojat. Seuralta löytyy lainavarusteita joilla harrastusta voi aluksi jatkaa mutta omien varusteiden hankkiminen on suotavaa ja niitä voi hankkia seuran kautta.