Yleistä
Vapaaottelun juuret juontavat kauas antiikin Kreikkaan mutta nykymuotoonsa laji alkoi muotoutua toden teolla 90-luvun alussa jolloin järjestettiin ensimmäinen UFC-niminen turnaus. Tapahtumassa eri kamppailulajien harrastajat ottelivat toisiaan vastaan kahdeksankulmaisessa häkissä.
2000-luvulla vapaaottelun suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja Suomen Vapaaotteluliitto perustettiin vuonna 2004. Lajiliiton myötä mm. ottelusäännöille on luotu selkeä linja joka mahdollistaa lajin kehittymisen Suomessa.
Vapaaottelu ottelut
Vapaaottelun säännöt sallivat monipuolisesti pysty- ja mattotekniikoiden käytön. Tavoitteena on voittaa ottelu käyttämällä sallittua iskuja, potkuja sekä lukkoja ja kuristuksia. Ottelut käydään kehässä tai vaihtoehtoisesti häkissä.
Amatööriotteluiden erät ovat kestoltaan tyypillisesti kolmen vai viiden minuutin mittaisia ja niiden lukumäärä vaihtelee yhdestä kolmeen. Ammattilaisotteluiden erät ovat kestoltaan tyypillisesti viiden tai kymmenen minuutin mittaisia ja niiden lukumäärä vaihtelee kahdesta viiteen. Keskeisin ero amatööri- ja ammattilaisotteluiden välillä on sääntö, että matto-ottelussa amatöörisäännöillä ovat kaikki iskut ja potkut kiellettyjä. Lisäksi amatöörisäännöillä oteltaessa suojavarustus on kattavampi, ammattilaissäännöillä suojavarustuksen rajoittuessa vapaaotteluhanskoihin sekä hammas- ja alasuojiin
Harjoittelu
Vapaaottelu on vauhdikas ja monipuolinen kamppailu-urheilulaji, joka sisältää pystykamppailua lyönnein ja potkuin, pystypainia, painia matossa ja ammattilaistasolla myös lyöntejä matossa. Lajin harjoittelu kehittääkin monipuolisesti kuntoa, voimaa, notkeutta, kehon hallintaa ja koordinaatiota. Vapaaotteluharjoitus sisältää lajinomaisia harjoitteita lyöntien, potkujen ja painin muodossa niin pystyssä kuin matossa sekä erilaisia kuntopiirejä yleis- ja lajikunnon parantamiseksi.
Vaikka vapaaottelu, kuten potkunyrkkeilykin, on luonteeltaan täyskontakti laji jossa kilpaillaan, on se monipuolisuutensa vuoksi loistavaa kuntoilua. Ja vaikka laji mielletäänkin hyvin miehiseksi, ovat myös naiset löytäneet lajin pariin ja harjoituksissa parit jaetaankin iän, koon ja sukupuolen mukaan.
Peruskurssi
Vapaaottelun harrastaminen aloitetaan käymällä vapaaottelun ja lukkopainin peruskurssi. Kurssi kestää 2 kk jonka aikana opetellaan pystyottelun peruslyönnit ja -potkut sekä pysty- ja mattopainin perusteet. Lisäksi peruskurssilla kohotetaan niin yleis- kuin lihaskuntoa erilaisilla jumpilla ja kuntopiireillä pääasiassa oman kehon painoa hyväksi käyttäen. Aikaisempaa kamppailulajitaustaa ei tarvita eikä erityisiä kuntovaatimuksia ole.
Peruskurssilla ei oteta kovaa kontaktia ja fyysisissä harjoitteissa parit jaetaan iän, koon ja sukupuolen mukaan. Ikäraja kurssilla on 15 vuotta.
Takaamme, että jokainen peruskurssin harjoituksissa säännöllisesti käyvä tulee oppimaan vapaaottelun ja lukkopainin perustekniikkaa ja kohottamaan omaa kuntotasoaan huomattavasti!
Peruskurssin jälkeen
Peruskurssin jälkeen harrastamista jatketaan vapaaottelun ja lukkopainin jatkoryhmissä jossa syvennytään lisää vapaaottelun sekä lukkopainin tekniikoihin ja harjoittelu monipuolistuu entisestään. Jatkoryhmässäkin parit jaetaan koon ja sukupuolen mukaan ja jokainen harjoittelee tasoistensa harrastajien seurassa.